Halskæderengøring: Sådan gør du!

posted in: Halskæder | 0

Halskæder er som regel lavet af metaller som guld, sølv, jern og kobber, og derfor behøver de jævnlig rengøring. Ikke kun for at få glansen tilbage og fjerne snavs, men også for at dræbe bakterier. Her følger en guide til, hvordan du skal rengøre din halskæde, alt efter, hvilket materiale, den er lavet af,og vi skal straks sende en tak til pigerne fra Gentofte Privat Rengøring for deres tips.

Er halskæden lavet af flere typer metal, så må du i gang med at rengøre den på flere måder, for at få al metallet rent.

Guld og sølv halskæder

Almindeligt guld og sølv kan renses med en mild sæbe blandet med vand og opvaskemiddel. Dyp en klud eller blød tandbørste i blandingen og gnid forsigtigt smykket rent. En tandbørste er især god, hvis kæden har mange kroge og udhulinger. Du skal rense forsigtigt og ikke skrubbe, da det kan ridse smykket.

Hvis der ikke er sten eller perler på din sølv- eller guldkæde, kan du også lægge den i blød i en blanding af kogende vand og sulfo. Læg det i en skål, hvor du har lagt et stykke sølvpapir med den blanke side opad ned i skålens bund. Smykket må ikke ligge der for længe, men blot et par minutter. Tør smykket i en pudseklud eller i et viskestykke.

Forgyldt sølv

Er din kæde lavet af forgyldt sølv, så er det vigtigt, at du ikke bruger rensemidler, da det vil slide forgyldningen af. Brug i stedet en blød pudseklud til forsigtigt at gnide smykket rent. Du kan købe en pudseklud, der er beregnet til smykker i et almindeligt supermarked.

Messing og kobber

Disse to typer af metal vil naturligt blive mørkere med tiden, men det er muligt at pudse en halskæde af disse materieler op med en pudseklud og lidt pudsemiddel – her kan man købe noget særligt til messing og kobber. Du kan også lave dit eget pudsemiddel ti kobber og messing ved at blande ½ tsk. citronsyre med 3 dl kogende vand og et par dråber opvaskemiddel. Læg smykket i bød i blandingen i et minut og tør det af med en klud eller et viskestykke. Du kan med fordel lakere smykket med en metallak, således at det beholder sit glansfulde og rene look i længere tid.

Perler

Hvis der er ægte perler på din halskæde, så må du aldrig udsætte dem for nogen former for opløsningsmiddel, kemikalier, parfume, sæbe. De må kun tørres af med en klud hårdopvredet i vand eller i en meget mild søbeopløsning.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *