Sølvarmbånd

posted in: Uncategorized | 0

Et sølvarmbånd er et klassisk smykke, båret og elsket af både mænd og kvinder. Men det er faktisk også meget mere end det.

Rigtig mange folkeslag og kulturer har gamle traditioner for at anvende sølv til produktion af smykker, armbånd og armringe. I Norden anvendte vikingerne materialet sølv til at fremstille armbånd, som blev båret af de mere velstillede i samfundet – eller de blev brugt som en luksuriøs og værdifuld handelsvare.

Flere steder i verden har sølv traditionelt været forbundet med et symbol på rigdom og velstand, og mange steder er dette faktisk stadigvæk gældende.

Smukt og praktiskSølvarmbånd

I dag er sølvarmbåndet er nærmest uundværlig del af manges private smykkesamling. Sølv er, ligesom eksempelvis sort og hvid, en farve der passer til stort set alt. Det betyder, at et sølvarmbånd er praktisk. Samtidig kan man være sikker på, at sølvarmbånd ikke lige pludselig skulle gå hen og blive helt umoderne – når de har været populære siden vikingetiden, og endda endnu længere tilbage i historien, vil de næppe lide en sådan skæbne i fremtiden. Selvfølgelig er det dejligt at investere i et smykke, som er praktisk, og som man ved, at man vil kunne bruge mange år fremover. Men det er jo mere spændende at købe et smykke, som man simpelthen er blevet forelsket i. Og når det kommer til sølvarmbånd, er udvalget simpelthen så kæmpestort, at man nærmest ikke kan undgå at falde over det helt perfekte eksemplar.

Sølv er et materiale, som mange smykkedesignere arbejder i. Materialet har inspireret mange kunstnere og smykkedesignere til at udtrykke sig, og genrerne spænder over alt fra de helt klassiske armbånd i sølv, som er minimalistiske og bruges af kvinder i alle aldersgrupper, til det helt eksperimenterende. Sølvarmbånd er også populære hos mænd, måske fordi materialet er kønsmæssigt neutralt. Samtidig kan sølv både have et meget feminint eller meget maskulint udtryk – et armbånd kreeret i tykt sølv i et simpelt design, kan være et oplagt smykke til en mand, som ikke ønsker et feminint udtryk. Så både for mænd og kvinder er udvalget af sølvarmbånd stort, for det er nemlig muligt at kreere de mest fantastiske figurer i sølv, og kun fantasien sætter dermed grænser for, hvor vildt og ekstravagant et sølvarmbånd kan blive.

Sølv er ikke bare sølv

Rent sølv er et meget blødt og let formbart materiale, hvilket selvfølgelig er dejligt for de ovennævnte kreative designere, der fremstiller de smukke sølvarmbånd, alle vi andre kan købe. Men sølv er i sin rene form også et meget skrøbeligt materiale, som let får skrammer og ridser. Derfor legerer man sølvet, altså blander det med andre materialer, for at gøre det mere robust og holdbart. Den form for sølv, der ofte anvendes til at lave smykker og armbånd, er sterling sølv. Sterling betyder, at det rene sølv kun er blandet med ganske lidt kobber for at gøre det slidstærkt, men at det stadig har beholdt sin smidighed. Skal sølvet anvendes til fremstilling af andre genstande som eksempelvis bestik, iblandes der mere kobber.

Herudover kan man naturligvis få sølvarmbånd, som faktisk ikke er lavet af rigtigt sølv. De kaldes bare for sølvarmbånd, fordi navnet sølv jo også dækker over sølvfarven. Disse uægte sølvarmbånd er ofte fremstillet af andre metaller, hvoraf nogle kan være allergifremkaldende. Har man allergi, skal man derfor huske at tjekke, om et armbånd, der jo skal være i direkte kontakt med huden, er fremstillet i ægte sølv eller ej.

Stil- og stemningsfuldt

At sølv er et meget anvendt materiale til fremstilling af armbånd og andre smykker skyldes muligvis også, at sølv, i modsætning til et andet ædelmetal som eksempelvis guld, er meget versatilt og sjældent kan virke som ‘for meget’. Hvis smykker i guld er meget store og/eller prangende, kan det for nogens vedkommende virke for vulgært og usmageligt, eller som om man ønsker at skilte lidt for meget med sin velstand. Sølv, derimod, har en anden form for eksklusiv diskretion over sig. Et sølvarmbånd vil således sjældent skure nogen i øjnene og kan bruges til stort set alt og på alle årstider. Samtidig passer selve farven sølv til næsten alle hud- og hårtyper. Det er med andre ord ganske sjældent, at et sølvarmbånd ikke vil klæde nogen eller se forkert ud.

Nogle sølvsmykker og sølvarmbånd kan synes at have en form for mild melankoli over sig. Materialet blev jo som nævnt anvendt af vikingerne, og har på en måde en fornemmelse af noget meget nordisk, og noget både kraftfuldt og skrøbeligt over sig. Disse modsætninger kan gøre oplevelsen af at bære et sølvarmbånd helt speciel og anderledes end hos smykker i andre materialer. Og eftersom sølvarmbånd kommer i så manger forskellige varianter, kan man jo selv bestemme, om man ønsker et stilfærdigt eller larmende et af slagsen.

Leave a Reply